Milí naši návštěvníci,

 

Pokud vás, tak jako nás spojují myšlenky a postoje níže uvedené, připravili jsme pro vás

KLUB PŘÁTEL FARMÁŘSKÉHO TRŽIŠTĚ HEŘMAŇÁK A NÁPLAVKA.

Klub je tady pro všechny, kteří jsou příznivci farmářských tržišť Heřmaňák a Náplavka, navštěvují ho, nakupují tam, přáli by si ho vylepšovat, kultivovat, chtěli by, aby sloužil svému prvotnímu účelu, tedy podpoře prodeje českých autentických kvalitních potravin většinou z malých a středních, často rodinných farem, aby sloužily k setkávání přátel a aby usilovaly o neustálé vylepšování kvality českých potravin, jejich kvality a prokazatelného původu.

Klub je tady také pro ty, kteří jsou ochotni si za svými zájmy stát.

A co nás čeká? Rádi bychom se se členy občas setkávali, zvali členy např. na ochutnávky nových potravinových výrobků (sýry, uzeniny, pečivo…), zvali členy na různé slavnosti potravin (jablko, med, bylinky…), představili členům zajímavé hosty nejen z oblasti gastronomie, předávali se vzájemně zajímavé receptury a zkušenosti a pro ty, kteří o to projeví zájem, pozvali na zajímavé populárně-naučné přednášky z oblasti kvality a bezpečnosti potravin. Vše brzy upřesníme.

Pokud se takovými myšlenkami ztotožňujete, vyplňte prosím níže uvedený dotazník, abychom znali co možná nejlépe potřeby a touhy vás - členů a zároveň, abyste se řádnými členy stali.

TEZE KLUBU

  1. Jsme odpovědnými a přemýšlivými spotřebiteli, není nám jedno, co jíme a kde to nakupujeme.

  2. Kopeme za české potraviny, dáváme šanci jejich uplatnění na trhu, zajímá nás, kdo je výrobcem.

  3. Toužíme po kvalitě a čerstvosti potravin.

  4. Ctíme princip spravedlivější ceny za zboží, pokud ho platíme přímo výrobci.

  5. Chceme se dozvídat hodnověrné informace o dostupnosti a bezpečnosti potravin.

  6. Nejsou nám lhostejná ekologická témata a tvář české krajiny nám leží na srdci.

  7. Uvědomujeme si, že podporou farmářských tržišť podporujeme vznik nových pracovních míst a zasazujeme se jako spotřebitelé o to, že daně a zisky vyplývající z obchodu s českými potravinami zůstávají doma, tedy v (české) státní kase.

  8. Rádi se na trzích potkáváme, dobře se tam cítíme a máme svým způsobem dost expanze obchodních řetězců, i jimi zapříčiněnou pokračující (světovou) globalizaci a nebezpečnou moc peněz.

  9. Podporujeme rádi svými nákupy malé a často rodinné farmy a rádi se přímo s výrobcem na trhu setkáme.

  10. Ctíme své kořeny, jsme věrni tradicím, které tvoří jakousi národní sounáležitost a zdravě v nás podporují něco, čemu se říká vlastenectví.

CO JSOU (MĚLY BY BÝT) FARMÁŘSKÉ TRHY?

Farmářské trhy, jak je chápeme my a jak se je snažíme organizovat, jsou pro nás malým ostrůvkem lidské svobody v megasvětě, kde pravidla určují a budou asi stále více určovat nadnárodní společnosti a velké prodejní řetězce.

Farmářské trhy jsou odbytovým místem pro rodinné farmy, pro malé pěstitele nebo chovatele, pro malé výrobce, pro přebytky ze zahrad. Bez velkých nákladů, bez potíží s tzv. zalistováním jim umožňují realizovat přímý prodej za přiměřené ceny, bez zprostředkování obchodníkem, jednoduše a hned. Nakupování na trzích není sterilní konzumní záležitost, je to také společenské setkání. Lidem ve městě totiž přinášejí farmářské trhy možnost nakoupit od prvovýrobců čerstvé a kvalitní lokální potraviny, setkat se s pěstitelem nebo výrobcem, říci mu svůj názor a ovlivnit to, co vyrábí nebo pěstuje. Živý trh pomáhá udržovat dnes absolutně menšinové vědomosti o pěstování a hospodářství, nebo výrobní postupy, které vznikaly po celé generace (bůhví, jestli je nebudeme zase pracně vyhrabávat, protože nikdo neví, kam se svět bude ubírat). Živý trh v regionu podporuje přirozenou lidskou kreativitu - umíte třeba skvělé džemy, pěstovat a vázat květiny, domácí sirupy nebo cokoliv vynikajícího, co lidé ocení? Pak nemusíte propadnout beznaději, můžete na tom pracovat, pro vás může být trh jednou z ideálních forem startu.

Všichni už dávno víme, že obchod, průmysl nebo stát nás všechny neuživí, spousta lidí se bude muset spoléhat na své pozitivní individuální schopnosti (zdůrazňuji pozitivní, protože schopnost znamená i umět krást, což se v beznaději také nabízí). Proto nesmí zanikat místa k volnému přímému prodeji, ubraňme si pro tohle trochu veřejného prostoru, nenechme ho celý zabrat reklamními agenturami, supermarkety, korporacemi. Je to v našem zájmu, v zájmu našeho společenství, v kterém tady žijeme.

Ambasadoři

Představujeme vám ambasadory klubu, tedy takové osobnosti, které nejen svou odborností a profesními zásluhami, ale také jinými vklady přispěli nebo přispívají rozkvětu klubu.

Sváťa Slezáková a Dalibor Pekař

Sváťa Slezáková a Dalibor Pekař- Zrzka v kuchyni

Líbí se nám možnost nakupovat lokální potraviny od lokálních producentů. Systém prodeje potravin prostřednictvím trhů je tisíce let ozkoušený a funkční koncept, jehož tradici u nás přerušil bývalý politický režim a my jsme rádi, že se do Česka opět vrací.

WEB: zrzkavkuchyni.cz

Marika a Jiří Kučovi

Marika a Jiří Kučovi – Kitchen Story

Rádi nakupujeme na trzích jako je Náplavka nebo Jiřího z Poděbrad, kde čas plyne trošku jinak. Užíváme si nejen krásné prostředí, ale hlavně české produkty od lidí, kteří svému produktu naprosto věří a dávají do toho své srdce.

WEB: www.kitchenstory.cz

Vladimír Poštulka

Vladimír Poštulka

Záviděl jsem Bratislavanům jejich Centrálne trhovisko, Vídeňákům jejich Nashmarkt, Pařížanům desítky tržních uliček (nejraději mám rue Poncelet) a Stuttgarťanům Markthalle. Proto jsem zajásal, když se objevila v Praze první Farmářská tržiště. Nakupuju tam často, především přímo u pěstitelů, chovatelů či výrobců. Do supermarketů chodím jen pro pivo a minerálky.

WEB: postulka.blogspot.cz

Jana Florentýna Zatloukalová

Jana Florentýna Zatloukalová

Ukazuji ženám a dívkám, jak se naučit vařit, a pak jak vařit lépe, rychleji a s větší jistotou. Jak využít vybavení kuchyně, které mají, a jak pochopit, co se při vaření děje. Člověk totiž nemůže mít rád něco, čemu nerozumí. A proto stále něco vysvětluju. Napsala jsem o tom už čtyři kuchařky a pracuji na páté.

WEB: www.kucharkaprodceru.cz

KONTAKT

Klub přátel farmářského tržiště Heřmaňák a Náplavka ©

  • členství je zdarma

  • k ničemu vás nezavazuje

  • klubová setkání

  • ochutnávky nových potravin i nápojů

  • populárně naučné i odborné konference

  • seznamování s osobnostmi nejen z potravinářství a gastronomie

  • bezpečnost a kvalita potravin

Napište nám

info@klubft.cz

Tereza Herz Pokorná

předsedkyně klubu

Tereza Herz Pokorná
tereza@klubft.cz
Řekla o klubu

Šárka Sedláčková

místopředsedkyně klubu

Šárka Sedláčková
sarka@klubft.cz
Řekla o klubu

 

 

Přihláška do klubu

Co mohu klubu nabídnout

Přijímáte členství v Klubu přátel farmářských tržišť?

 


Partneři klubu